top of page
Yazarın fotoğrafımimaremre

Sektöründe Öncü Olmak

Eczane Tasarımını ilk duyduğumda eczanelerde de tasarım mı yapılıyormuş diye hayret etmiştim fakat bunun aslında çok güzel bir sektör açığı olduğuna ve buna yönelim olduğunun mesleğe geçtikten sonra farkına vardım .

Öğrenciliğimin bitmesine son 6 ay kala çalışmaya başladığım; mobilya imalatı yapan özel bir firmada sadece eczane tasarımı üzerine profesyonelleşmiş ve bu konuda insanlara mobilya üretip satmaktan öteye geçmiş neredeyse birebir danışmanlık hizmeti verecek hale gelmiş olan şirkette tüm acemilik günlerimi yaşamaya başlamıştım . Biyografi gibi gelebilir size bu yazım fakat amacım mimarların veya tasarımcıların , hatta tüm meslek sahiplerinin yaptığı işte uzmanlaşıp onu en derin detaylarına kadar öğrenip bunu insanlara hizmet olarak sunmasından sonraki yakalayacağı başarının aslında çokta uzak olmadığını anlatabilmek.

Şuan çalışmaya devam etmekte olduğum firmada iş yoğunluğuna yetişemediğimiz halde müşterilerin ısrarla bizi talep etmesindeki en büyük sebepler arasında; başarılı rakip firmaların olmayışı ve rakip olmayı denemiş olan firmalarında başarısızlığında ki sebeplerden birkaçını sizlere sıralamak istiyorum ;

1-) İlk olarak mobilyayı üreten olmak müşteriye hız ve servis verme açısından diğer mimarlık firmalarının beraberinde çalıştığı marangoz Ahmet usta veya bir sonraki çalıştığı marangoz Mehmet usta dan önde olmasını sağlıyor. Çünkü üretimi dışarıya yaptırmıyor ve kendi bünyesinde çözüyor. Üretim yapmanın faydalarını Sabancı veya Koç firmaları gibi büyük işler başarmış markalardan birçok kez dinlemişizdir.

2-) Sonraki sebep Türkiye'de ki güvenilir firma olmaya aday olmanın önemi ile alakalıdır. Aday olmak diyorum çünkü güvenilir bir firma olmak gerçekten uzun yıllar süren bir serüven. Güvenilirliği elde etmek işin teslim süresinden tutun , ürün kalitesine kadar birçok kalemi içinde barındıran ve işi teslim edene kadar müşterinin birçok duygu değişikliğine ve kararsızlığına çözüm üretip yardımcı olmaktan geçiyor. Burada şuan eczanelere yani eczacılık mesleğini icra eden kişilere hizmet vermekten bahsediyorum ama siz bunu diş klinikleri , estetik merkezleri ve diğer sağlık sektörlerini düşünerek hayal edebilirsiniz .

3-) Önemi müşteriler tarafından çok büyük olan diğer bir sebep ise; İşletmeyi çalıştığı süreç içerisinde yenileyebilmek. Yani işletmeyi kapatmadan ciro kaybına yol açmadan yenilemek. Müşteri çok vefasızdır diye birçok kez duymuşuzdur büyüklerimizden. Örnek olarak eczane 1 gün dahi kapalı olsa hasta diğer bir eczaneye gidebilir ve daimi müşterisi olabilir oranın. Bu sebepledir ki işletmeyi kapatmadan yenileyebilmek büyük bir ayrıcalık oluyor.

4-) Bunları takip eden diğer sebepler arasında çalışanları yani mimarları ve teknikerleri hatta taşeron inşaat firmalarını uzun süredir kendi bünyesinde tutabilmekten geçiyor. O insanlara bir patron edasıyla değil, çok iyi bir lider olarak ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yaklaşabilmek ile yakından ilişkilidir.


Umarım yazmış olduğum bu bilgiler mezun olacak tüm öğrencilere ve sektörde olan tüm meslektaşlarıma faydalı olur. Bilgi paylaşınca güzeldir.

Teşekkürler

54 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page