top of page

Modern Mimarlığın Öncü Mimarları

1- Le Corbusier


Le Corbusier
Le Corbusier


 Ludwig Mies van der Rohe
Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe kısaca Ludwig Mies (27 Mart1886,Aachen-17 Ağustos1969),Alman mimar ve tasarımcı. Modern çağın ruhunu ifade eden ve sadelik konusunda oldukça etkili bir mimari tarzı yaratan Ludwig Mies, yirminci yüzyılın en önemli mimarlarından biri olarak kabul edilir.


3-Walter Gropius


Walter Gropius
Walter Gropius

Walter Adolph Georg Gropius, (d. 18. Mayıs 1883, Berlin – ö. 5. Temmuz 1969, Boston, Massachusetts) Alman mimar ve Bauhaus akımının kurucusu.


1934'te Nazi Almanyası zamanında Bauhaus'un kapatılması üzerine yurtdışına göç etmiş ve çalışmalarına yurtdışında devam etmiştir. Daha sonra ABD vatandaşlığına geçmiş ve Cambridge, Massachusetts'te yaşamaya başlamıştır. Hayata gözlerini burada yummuştur. Çalışmaları ile modern mimarlığın öncüleri arasında sayılmaktadır.





4-Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright
Frank Lloyd Wright


Modern mimarlık tarihinin en önemli kişiliklerinden birisidir. Son derece basit ve yalın iç mekanlara, düzenli ve geometrik cephelere sahip tasarımlar gerçekleştiren Wright, doğa ile yapının kendiliğinden bir uyum içinde olması gerektiğini savunan Organik mimarinin ilkelerini ortaya koymuştur.







5-Otto Wagner

Otto Wagner
Otto Wagner

Otto Koloman Wagner (13 Temmuz 1841 - 11 Nisan 1918) Avusturyalı bir mimar ve şehir planlamacısıydı. 1897'de kurulanViyana Secession mimarlık hareketinin ve daha genişArt Nouveau hareketinin önde gelen bir üyesiydi.Tüm eserleri memleketiViyana'da bulunur. İlk eserleri klasik mimariden esinlenmiştir. 1898'den başlayarak, Viyana Metro istasyonları tasarımlarıyla, tarzı çiçek ve Art Nouveau oldu. Daha sonraki çalışmaları, 1906, 1918'de ölümüne kadar, geometrik formları ve minimal süslemelerdi ve işlevlerini açıkça ifade ediyordu.

6-Erich Mendelsohn


Erich Mendelsohn
Erich Mendelsohn

Erich Mendelsohn, 1920'lerde dışavurumcu mimarisiyle ve aynı zamanda büyük mağaza ve sinema projelerinde dinamik bir işlevselcilik geliştirmesiyle tanınan bir Alman mimardı. Mendelsohn, özellikle 1921 Mossehaus tasarımı ile Art Deco ve Streamline Moderne mimarisinin öncüsüdür.



7-Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer
Oscar Niemeyer

Oscar Ribeiro de Almeida Niemeyer Soares Filho, bilinen adıyla Oscar Niemeyer, Brezilyalı mimar. Uluslararası modern mimarlığın en önemli temsilcilerinden. Dökme betonunun estetik amaçlar için farklı biçimlerde kullanılmasının öncülüğünü yapan mimarlardan biri.





ÜLKEMİZDEN MİMARLAR

8-Sibel Bozdoğan

Sibel Bozdoğan
Sibel Bozdoğan

Sibel Bozdoğan Türk mimar, öğretim görevlisi, yazar ve mimarlık eleştirmeni.

1976 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun olan Sibel Bozdoğan, aynı üniversitede yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1983 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde doktora eğitimini tamamladı. ABD’de ve Türkiye’de birçok üniversitede Türkiye’de mimarlık ile ilgili dersler de veren Sibel Bozdoğan’ın Türkiye’de mimarlık ile ilgili birçok Türkçe ve İngilizce kitabı bulunmaktadır.




9-Sedat Hakkı Eldem

Sedat Hakkı Eldem
Sedat Hakkı Eldem

1908 yılında İstanbul’da doğdu. 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi mimarlık bölümünü bitirdi. 1932’de İstanbul’da kendi bürosunu açtı, bir yandan da Güzel Sanatlar Akademisi’nde ders vermeye başladı, 1978’de emekli oluncaya değin Akademi öğretim üyeliği görevini sürdürdü.

1986’da Uluslararası Ağa Han Mimarlık Ödülü kazandı.





10-Zeki Sayar

Zeki Sayar
Zeki Sayar

Zeki Sayar, Türk mimardır. Türkiye döneminde basılmış ilk mimarlık dergisi olan Arkitekt'in kurucularındandır. 1905 yılında İstanbul’da doğan Zeki Sayar, ilköğrenimini Heybeliada’da, orta öğrenimini ise Kadıköy’de okudu. 1924 yılında kabul edildiği Sanayi-i Nefise Mektebi Alisi’den 1928 yılında mezun oldu.









2.269 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page