top of page
Yazarın fotoğrafıSevde Dinçer

MEKANIN ADI: MERDİVEN

Merdiven, çoğumuz için katlar arası bağlantıyı sağlayan elemanlardır. Ancak kavramsal ve zihinsel boyutta bize farklı şeyler anlatabilir. Örnekler üzerinden, merdivenin bize mekansal olarak anlattıklarını inceleyelim.


1-MERDİVEN CEPHEYLE DOST OLABİLİR.


Genellikle duvarlar arasına sıkıştırdığımız merdiven, cepheyle daha dostane biçimde anlaşabilir. Bu anlaşmaya, galeri boşluğu ve cephe aydınlatması eklenince daha vurgulu ve düzenli bir sirkülasyon sistemi ortaya çıkar. Merdiven iç mekanda sınırlı kalmaz,cephe açıklıkları(pencereler) sayesinde dış mekandan da algılanabilir dinamik bir sirkülasyon parçası haline gelir.


KAYNAK: Aniri.sketches



2-MEKANIN ADI: MERDİVEN


Merdiven, orantısal olarak tekdüze ve standart nitelikte olmak zorunda değildir. Sahanlıkları uzar,kısalır,eğilir ve kendi içinde keyifli mekanlar oluşturur.


KAYNAK: Gensler design



3-MERDİVEN, MEKANIN YILDIZI OLABİLİR.


Projelerin yıldızı haline gelen merdiven bu niteliğini malzeme,biçim gibi özelliklerden sağlayabilir. Aşağıdaki örnekte duvarlarla arkadaş olan merdiven, kendini duvardan malzeme yönüyle farklılaştırır ve mekan içinde ''Ben buradayım!'' der. Ahşap ve beyaz uyumunun katkılarıyla...


KAYNAK: Neri & Hu


4-MERDİVEN, CEPHENİN DIŞINA ÇIKAR VE DOĞAYI KUCAKLAR.


Sadece iç mekanla sınırlı kalmayan merdiven, kendini dışarı atabilir. Organik şekle bürünen merdiven doğa materyalini kucaklayarak süzülür ve yeni kat sahanlığına ulaşır.. Taban,cephe ve merdiven malzemesi uyumunun katkılarıyla..


KAYNAK: KAVA Architects, 2017


5- MERDİVEN, BAZEN BAĞIMSIZ OLMAK İSTER.

Merdiven duvardan uzak olabilir.Büyük bir boşlukta kendi bağımsızlığını ilan ederek katlar arasında süzülebilir..


KAYNAK:Nyredit office



6- MERDİVEN KOVASI BİZE BİR ŞEYLER SUNABİLİR.

Merdiven kovası çoğu zaman bir boşluktan ibarettir. Ancak tasarlandığı proje içerisinde farklı işlevler sunabilir.Örneğin, kitabevinde kitap rafları yığınından oluşan bir merdiven kovası gibi.. Siyah ve ahşap uyumunun katkılarıyla..


KAYNAK: Bookstore in Shanghai, China


SONUÇ: Merdiveni sadece tek yönden incelemek yerine farklı yönlerden ele alırsak, mekansal kalite açısından önemini anlamış oluruz...




83 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page