top of page
Yazarın fotoğrafıybakay

BİZ SİZE GELDİK TASARIM


BİZ SİZE GELDİK TASARIM


Çizgi misin? Düşünce mi? Kağıt mısın? Kalem mi?

Yerde misin? Gökte mi? Masaya bakıp ta oturup duran mısın?

Hayaller dile gelmiş bizde size geldik tasarım.

Tasarımcı isek tasarıma gönül vermişsek eğer, hayalle başlar düşleriz, alır kalemi çizer çizer durmadan çizeriz, iyi olanı bulana kadar çizer sonra tekrar tekrar çizeriz. Oya gibi işleriz. Bir tasarıma oldu mu diye sormak ayıptır bizde çünkü tasarım olduğunda kendi ben oldum der.


Biraz hikayeci bir yaklaşım değil mi tasarıma karşı bizimkisi ? ama evet biz her tasarımın içine girer kitap okur gibi okuruz, dinleriz, yaşarız, güler, ağlarız.

Bir tasarıma başlarken onun hikayesini içimizde barındırmadığımız sürece tasarımla hayata kattığımız bir anlam olamaz, ortaya çıkanın da içinde de ruhu olmaz.

Bazen boş gözlerle ve sözlerle içinde bulunmak isteyenlerin havada kaldığını görenlerimiz vardır. Her söze girenin, bu işi bilirim diyenin geri durması gerektiği durumları hepimiz görürüz ancak bazen tasarımı bir sanat değil de ticaret olarak görme zorunluluğumuz, bizleri o denli bir kenarda tutar ki sanatımıza hikayemize kötü karakter sokmak zorunda bırakır. Aslında ne güzelde giderdi hayat kendi kendine yaşarken, ne lüzumu vardı kargaşanın içerisinde bulunmanın.

Karalamaya başlıyoruz, oturun yerlerinize, şöyle güzel bom boş bir kağıt alalım önümüze, başlayalım hayal etmeye, araştırdıklarımızı, dinlediklerimizi düşündüklerimizi, kalemi alıp dökelim ince ince beste beste, önce küçük gezintilerle karalayalım, kağıdın her yerine dokunalım, sonra gölgelerden çıkardıklarımızı belirginleştirelim, üzerine biraz renk verelim, tatlandıralım, sonra besleyelim, süsleyelim, giydirelim, bayramlık bir çocuk gibi başucuna ayakkabısını da koyalım. Neşesini saklamasın bize bir tebessüm etsin ki bilelim sevildiğimizi, bayram günü gelsin.

Hayat bir tasarımdan ibarettir ve biz tasarımcılar, hayatın her yerindeyiz, önündeyiz arkasındayız, sağındayız solundayız, içindeyiz. Sürekli geliştiren, her ürünü eleştiren her zaman daha iyisi varmış gibi davranan sorgulayanlarız. Her zaman daha iyisi vardır, her zaman her malzeme gelişmeye açıktır. Ve bizler onları geliştirmek için varız.

Ve diyoruz ki biz size geldik tasarım..


HOŞBULDUK


Yakup Burak AKAY

İçmimar ve Çevre Tasarımcı






104 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page